Documentarul “Pădurea Hoia–Baciu – adevăr sau legendă”

padurea hoia-baciuPădurea Hoia-Baciu, din Cluj, a fost întotdeauna un fel de zona 51 pentru turişti şi mai ales pentru cei care locuiesc prin apropiere. Cum românaşii sunt din fire curioşi, în decursul anilor s-au lansat tot felul de zvonuri şi de documentare care mai de care mai interesante care parcă te atrăgeau să mergi să vezi cu ochii tăi ce anume se petrece în acel loc.

Anul acesta, în decembrie, se doreşte să se lanseze un film documentar, “The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend”, de aproximativ 30 de minute şi două trailere care vor apărea în martie şi în mai. Proiectul a început prin colaborarea a două firme de video din Cluj, iar scopul lui este de a face cât mai cunoscută această zonă în ochii străinilor cât şi a românilor. *Pagina lor.

Un prim rezumat:

O experienţă a mea în acea pădure a fost prin iarna lui 2009 când am mers împreuna cu câţiva colegi să vedem şi noi ce se întâmplă acolo, iarna, noaptea. Totul a fost bine până când am luat-o la fugă, fiecare pe altă cărare, dupa ce ne-au speriat nişte oameni care nici acum nu înţeleg ce făceau acolo. Dupa vreo 30 de minute am reuşit cumva să ne întâlnim din nou prin mijlocul pădurii. Figurile copacilor, umbrele, sunetul vântului, strigătele celorlalţi, te făceau să îţi doreşti doar să o iei la fugă încotro vedeai cu ochii.

Nu mai există promovare

Pentru cei din România pădurea Hoia-Baciu este foarte cunoscută, însă străinii nu prea au de unde afla de acest loc. Există documentare pe Youtube de acum 5, 6 ani la o calitate îndoielnică care sunt pe pragul de a fi uitate de tot. Iar dacă nimeni nu ar veni cu ceva inedit pentru promovare, Clujul ar pierde o atracţie cu un potenţial enorm pentru cei din afara ţării. E de amintit faptul ca această pădure este prezentă în unele dintre cele mai mari topuri ale “locurilor bantuite, locuri de vizitat, paduri misterioase”.

Oamenii merită încurajaţi deoarece ideea documentarului împreună cu toată povestea ţesută în jurul lui pare promiţătoare şi ar putea fi cel puţin cu câteva trepte peste celelalte documentare făcute în trecut.

Leave a Reply