Amenintarea Anonymous

Prea mult sunt pupati in popou activistii aia de la Anonymous dupa cum se intituleaza. Cand se aude de ceva mare lovitura care se va da pe internet nimeni nu mai gandeste cu creierul lui si se lasa pierdut in stire. Pe moment te gandesti ca vai de mama mea ce chestie misto vor sa faca aia ,trebuie neaparat sa fiu si eu cu ei. De fapt lucrurile stau in ceata de mult timp in legatura cu ei.

S-a vehiculat ca au fost arestati cativa,interogati si asa mai departe ,dar nimic cert, stirile bomba continua sa vina. La fel cum au anuntat in vara anului trecut ca in data de 5 noiembrie daca tin minte vor “sparge” facebook-ul ,adica nimic mai mult decat un DDOS amarat( trimiterea unor cantitati mari de date (pachete), generand astfel imposibilitatea tintei de a mai servi si ceilalti vizitatori). Asa ma gandeam eu ca va fi. Dar in ziua aia nu s-a intamplat nimic ,nici macar 5 secunde facebook-ul nu a fost doborat. Cu alte cuvinte uptime 100%. In fine ,a trecut,au uitat ,am uitat. Acum vin cu alta bomba cum ca maine adica pe data de 31 martie vor inchide internetul prin inchiderea Domain Name Service, adica DNS.Acesta are rolul de a transforma adresa de web pe care o introducem in browser (de exemplu www.vladonetiu.com) in ceea ce internetul foloseste de fapt: adresa IP (ceva de genul 213.65.144.53). Este practic cartea de telefon pentru internet. Daca poti stopa accesul la acea carte de telefon, atunci internetul nu mai poate fi utiliza. Chestia e ca DS-ul este o structura de tip arbore: incepe cu 13 servere la nivelul cel mai ridicat, iar fiecare dintre acestea comunica la un nivel inferior si tot asa. Cand o schimbare este facuta la cel mai ridicat nivel, este copiata pe tot netul, astfel ca atunci cand cauti ceea este efectiv copia ta locala a cartii de telefon, te duce in locul corect. Iar daca cineva ar putea opri cateva sau toate cele 13 servere de la cel mai inalt nivel al DNS-ului sa functioneze corect, in special in ceea ce priveste comunicarea cu alte servere, acest lucru ar afecta si restul arborelui de servere si foarte rapid,absolut nimeni nu ar mai putea folosi adresele cunoscute. Ingrijorarea a pornit insa de la faptul ca ei ar fi identificat corect locururile unde se afla sistemele de top.

Prea multe baliverne si nimic adevarat.Prea multa atentie acordata acolo unde nu e cazul. Vorba romanului “om trai si om vedea”.

 

Leave a Reply