Ce influenţă are biserica asupra alegerilor

Religia a fost întotdeauna o unealtă prielnică prin care s-au putut conduce mase de oameni spre un scop anume, iar bisericile simple locaşuri unde băieţii isteţi îi pot îşi pot regrupa roboţii sociali pentru a-i programa spre un interes propriu.

În general oamenii ce fac din credinţă o scăpare din realitatea actuală şi încă pupă poala popii necontenit. sunt cei ce au reuşit uneori să pună beţe în roate celor ce au vrut o schimbare, în alegeri, în diferite programe.. Iar pe ei îi găsim la sate. Persoane de peste 60 de ani, pentru care biserica e totul. Sunt modelaţi pe ideea cum că popa e cel mai important, iar ce spune el este literă de lege indiferent de opinia lor personală.

Adevărul e că acest tip de oameni încă există, în număr foarte mare. Ţin şi eu minte că atunci când eram pe la ţară, lângă Cluj, duminica erau pe drum tot felul de băbuţe ce plecau la Biserică cu o idee, iar când se întorceau se apucau să dea cu ciocu în stânga şi dreapta despre cât de deştept e popa ăsta şi ce le-a zis el acolo despre nu ştiu ce eveniment ce se petrecuse. Zici că erau posedate, nu le puteai spune nimic contrar că înnebuneau şi strigau după tine “satană!”.

În perioada alegerilor sătenii sunt văzuţi ca nişte jucării valoroase cu o mică cheiţă la spate. Cine ajunge la ei şi îi porneşte primul şi le arată direcţia, ăla câştigă. De-aia mulţi reprezentanţi ai partidelor ştiu că şansa lor nu e oraşul, ci satele de lângă. Merg la diferite biserici unde discută cu popa despre cum să bage el o vorbă bună despre un anumit partid. Unii acceptă, cred că majoritatea, în schimbul unui teren, unei mici atenţii, şi li promite împreună cu primarul, ce e mână-n mâna cu reprezentanţii, că vor duce o viaţă bună pe viitor dacă vor accepta. Astfel rezolvă o parte a problemei, marea majoritate a femeilor. Pe bărbaţi îi rezolvă la barul din sat cu 100-200 de ceva ce le înăbuşe gândirea.

Eu îi văd pe toţi ce reprezintă biserici cu mulţi enoriaşi prin diferite comune din ţară ca nişte păpuşari ce au multe jucărele pe care le mai împrumută din când în când unor partide pentru atingerea scopului. Înfluenţa celor cu sutană în perioada votului e una extrem de mare deoarece lumea face greşeala să îi aşeze deasupra propriilor convingeri şi le e frică să îi combată deoarece au impresia că nu îi va mai iubi domnul sau alte bazaconii.

De obicei e greu să schimbi mentalităţi unor oameni orgolioşi sau cu o personalitate puternică, deoarece s-au documentat atât de mult pentru a-şi susţine opinia încât nu are rost să stai să încerci să le-o schimbi. Însă când dai de cineva ce are mintea goală, fără păreri, fără mari cunoştinţe, e mult mai uşor să îi creezi tu una. Bună sau rea, nu contează. Şi când acea persoană mai şi vine de bunăvoie într-un loc(biserică) e tot ce ţi-ai putea dori. De asta s-au prins şi cei ce alcătuiesc partea mai puţin văzută a alegerilor.

Ceea ce ar trebui să înţeleagă persoanele din zonele rurale este că indiferent dacă sunt de acord sau nu cu popa, viaţa lor, sau moartea, tot la fel va fi. Şi că au puterea de a mătura cu el pe jos ori de câte ori nu îşi respectă graniţa morală pentru care slujeşte acolo, ca ei să nu mai fie văzuţi ca nişte lucruri neînsemnate ce sunt importante doar când e de atins un scop.

De citit: 1, 2, 3

Leave a Reply