Cum se mai practică scamming-ul pe olx.ro

Am observat tot mai des că pe site-urile de anunţuri cu obiecte ce depăsesc 500euro ca valoare există anumiţi indivizi ce folosesc script-uri automate pentru trimiterea de mesaje private vânzătorului. În general mesajul e tradus în limba în care e şi site-ul de anunturi, de ex. olx.ro:

{salut} – {trimite mai multe fotografii sau pret} – {numarTelefon WhatsApp}

Până acum am reuşit să prind vreo câteva numere de telefon:

+447451245413

+447451221582

+447451231657

+447451221582

+2349026612779
Daryl Phillips
Rugby, Warwickshire, UK

În primă fază să zicem că îi trimiteţi pe whatsapp pozele cu produsul şi cu un ultim preţ. La capătul celălalt pare a fi o persoană ce ştie să negocieze exact ca şi o persoana ce e interesată să cumpere. Vrea să se mai scadă din preţ, vrea ca voi să plătiţi transportul şi ce e cel mai important e faptul că e dispus să trimită o sumă mare de bani înainte, fără nicio garanţie şi într-un timp scurt de la începerea discuţiei.

Toate aspectele acestea sună foarte bine la prima vedere, însă realitatea este că veţi primi un mail cu o structură extrem de asemănătoare cu cea ce o trimit cei de la Paypal sau de la bănci în care e trecută suma pe care aţi negociat şi cum că ea va fi trecută în contul vostru doar după ce furnizaţi un track id. Practic după ce aţi trimis produsul la adresa respectivă nu o să mai vedeţi nici banii şi nici obiectul. Ei obţinând acces la tracking o să poată observa în timp real când acel colet ajunge la adresa pe care o folosesc ei ca şi momeală. Vor contacta cumva curierul şi vor intercepta pachetul înainte ca el să ajungă la uşa celui a cărui identitate au folosit-o.

Schema este că ei aleg o persoană care trebuie să joace rolul de “cumpărător”, o studiază, îi află numele-adresa-cont de fb dacă are. Pentru că dacă o să cautaţi acel nume veţi găsi că toate detaliile par a fi corecte. Dar defapt persoana aceea nu are nicio idee despre cine sunteţi. Aşă că dacă o să îi faceţi un raport la poliţie o să constataţi cu stupoare că omul ăla de la adresă chiar nu are nicio legătură cu situaţia.

Metoda pe care o folosesc hoţalăii e să facă scrapping pe toate site-urile de anunţuri şi să trimită în masă sute de mesaje pe zi. Din toată pescuiala lor sigur câţiva oameni mai creduli chiar răspund la acele numere, iar când ei văd că cineva a răspuns pe un număr de whatsapp, îşi aleg rapid un profil de “cumpărător” pregătit din timp, schimbă poza şi încep să obţină detalii despre produs. Uneori sunt atât de prostalăi încât mai uită să schimbe detaliile la profilele de whatsapp de la o fraudă la alta.

Ca şi sfaturi pe care vi le pot da ar fi:

  • Întotdeauna să gândiţi la rece atunci când e vorba de o sumă mare de bani pentru că nimeni nu trimite bani aiurea fără garanţie;
  • Niciodată să nu trimiteţi pachetul înainte să aveţi cel puţin jumătate din sumă;
  • Verificati fiecare informaţie care vă este disponibilă despre persoana cu care vorbiţi. Un număr de telefon, un nume, pentru ca s-ar putea ca alte persoane să se fi lovit de aceeaşi situaţie.
  • Niciodată să nu accesaţi link-uri ce vor fi trimise spre mail-ul vostru. Prin metoda phishing ei o să încerce să trimită mail-uri cu diverse link-uri ce conţin ori executabile ori direcţionează spre paypal sau spre alte site-uri ce par a fi identice cu cele reale.
  • Dacă aţi trecut printr-un astfel de incident încercaţi să adunaţi cât mai multe informaţii pe care să le faceti publice. Motoarele de căutare o să indexeze rapid numerele de telefon şi numele, astfel că o să se realizeze rapid legături.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *