Drame pe Facebook – “Donez sânge pentru Untold”

Am la mine în oraş doua, trei site-uri ale unor persoane fizice ce ne livrează nouă, locuitorilor, ştiri despre tot ceea ce se întâmplă nou prin oraş. Sau cel puţin asta ar fi datoria lor.

Într-o zi văd ca îşi construiesc un articol pe baza unui post de pe facebook şi îi dau titlul “Clujean indignat de moda donez pentru Untold”. Eu la prima vedere când am văzut capul de afiş m-am gândit ca mna.. l-o fi înţepat prea tare cu acul pe acel domn, i-o fi luat mai mult sânge decât era prevăzut.. totuşi trebuie să fie ceva important dacă tot ataci un proiect care probabil, cândva, îţi va salva pe cineva drag.

Şi constat cu stupoare că pseudojurnaliştii au trântit 3 rânduri de început de la ei, iar mai jos au copiat postarea din scoarţă în scoarţă. Nu ar fi aşa gravă situaţia dacă s-ar fi documentat despre cine scrie acel text şi care este contactul cu realitatea, înainte să scoată din anonimat o poveste cu un titlu atât de stânjenitor şi cu o concluzie subiectivă.

Treaba vine cam aşa:

Un băiat de vreo 19, 20 de ani a zis şi el să pună ceva inteligent pe al lui perete ce ar trebui să atragă măcar vreo 200 share-uri şi un 1k de comentarii. Şi cum s-a pus el pe meditat a găsit imediat soluţia. În general publicului de la noi îi place drama dusă în extrem, şi cum despre Untold nu prea zice nimeni nimic, jbif, a sărit el cu 3, 4 paragrafe despre cât de răhăţită este situaţia în cazul celor de donează pentru a primi o reducere la un bilet. Cum că de ce se face doar acum coadă la donat sânge, acum când se dau reduceri la bilete.. iar în general bate vântul prin centre.

– Oamenii vor bani, reduceri, BENEFICII, pentru orice ar face. Cu atât mai mult pe partea de donat sânge. Asta e realitatea. Hai să nu mai punem texte de-a-n pulea pe net despre cât de superiori suntem unii faţă de alţii, ci mai degrabă să facem lucrurile bune în tăcere fără să căutam validare din partea unor oameni nesemnificativi. Sau măcar să scriem o poveste frumoasă în spatele acelui act personal.

Într-adevăr, e fain să mai arunci câte un os la pulifricii de pe fb deoarece întotdeauna vor reacţiona prompt când se dă în drame, iar ei sunt în primul rând la aruncat cu pietre. Nu studiază deloc problema despre care se vorbeşte în acel text şi din faţa tastaturii scuipă venin în toate direcţiile. Nu ar fi nici un stres dacă postările de genu ăsta ar rămâne în mocirla de pe fb, însă problema apare în momentul în care un ziar preia acel post şi îl propulsează în media.

Nu am donat sânge şi probabil că nu o voi face niciodată, dar am reuşit să fac câteva fapte din suflet pentru nişte oameni. Am strâns din cur şi m-am bucurat doar eu de moment fără să mă dau Robin Hood în faţa altor persoane ce probabil că nu s-au gândit sau nu au vrut să facă gesturi fără a primi nimic în schimb. Este dreptul fiecăruia să ceară ceva în schimbul unui ajutor.

Sentimentul că ai făcut ceva bun în societatea asta infectă are valoare doar în clipa în care îl trăieşti tu, dacă îl împărtăşeşti după ce ai presărat şi ură faţă de ceilalţi, e ca şi cum n-ai fi făcut nimic remarcabil.

Tags:

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *