Împrumutul banilor şi prietenii
De când lumea asta există toate lucrurile se învârt după un singur lucru, banii, sau orice altă moneda de schimb. În percepţia unora nu contează ce faci, dacă e bine sau nu, dacă ajuţi pe cineva.. important e să iasă banul. Iar când vine vorba de împrumuturi unii oameni ce au pe cineva ce le datorează parai tind să îi considere pe aceştia din urmă mult sub ei, iar maniera lor se schimbă semnificativ când la mijloc apare o datorie ce îi avantajează.
Prietenia se bazează foarte mult pe loialitate, respectul reciproc şi încredere. În sensul în care dacă nouă ne merge bine, iar prietenului nostru nu prea, ar trebui să ne păstrăm statura pe care am avut-o şi atunci când amândoi eram la acelaşi nivel şi totul era doar miere între noi.
Friendship and money: oil and water.
-Mario Puzo
Există anumite persoane ce în momentul în care îţi dau nişte bani, se poziţionează pe un piedestal de unde taie şi biciuiesc orice tentativă a ta de a-ţi trăi viaţa în zilele următoare. Chiar dacă acest “acord” a fost semnat şi primeşte garanţia celuilalt că îi va înapoia banii, el tot presează să ii primească, mai repede. Astfel prinde şi un fel de putere asupra persoanei îndatorate, lucru ce îl face să îşi permită mai multe lucruri decât atunci când nu ii lega nimic. Sună oricând îl taie capul doar pentru a-şi bate joc, are bani pentru el, însă vrea mai mult, aşa că îl subjugă şi pe cel căruia i-a împrumutat ceva cândva, cu toate că s-au înţeles de la început pentru ziua în care îi va primi.
Desigur, cine dă banii dictează şi când ii va primi. Însă asta nu îi dă dreptul în niciun fel să îşi schimbe atitudinea faţă de persoana ce a fost cândva prietenul lui. Ai împrumutat, aştepţi să îi primeşti înapoi în data pe care aţi stabilit-o de comun acord, iar dacă nu se întâmplă aşa înseamnă că celălalt uită de un aspect important în ceea ce priveşte relaţia dintre voi. Respectul.
Este interesant faptul că cei ce au fost subjugaţi la un moment dat de cineva pentru o anumită sumă de bani, au năzuinţa să se relaxeze atunci când dau de un prieten bun ce nu îi presează şi îi lasă pe ei să decidă când pot înapoia. Relaxarea asta, sau mai bine spus prelungirea termenului în care înapoiază banii nu face altceva decât să ii facă mai puţin verosimili în ochii amicului ce l-a ajutat necondiţionat în acel moment, din pură prietenie. Unii au tendinţa de a profita într-un fel sau altul de bunăvoinţa unui camarad loial, dar îşi vor da seama că prin nerespectarea unui minim de bun simţ au pierdut acel om.
Bancnotele astea tipărite nu fac altceva decât să testeze în adâncime rădăcinile unei prietenii. Sau, mai ales, dacă a fost vreodată vorba de o prietenie între voi.