Încotro se îndreaptă forumurile online
În ultimul timp am observat că mai toate forumurile online pe care activam eu de ceva vreme au dispărut, ori se aşterne praful pe ele.
Odată cu intrarea puternică a Facebook-ului în România a început şi decăderea forumurilor online. Ţin minte că prin anii 2009-2010 a fost, cred, vărful icebergului pentru acest tip de site. Oamenii, în general, categoria 15-25 ani, au văzut din asta o oportunitate şi au bătut fierul cât a fost cald pe nişa de gaming. Mai toţi aveau câte un server de joc la care automat i se creea un forum. Ideea era simplă, însa nu prea aveau idei de categorii, de design, aşa că se copiau unii pe ceilalţi. A mers o perioadă, dar în maxim 2, 3 ani au dispărut cam toate aşa cum au şi apărut.
Mai există forumurile vechi deschise prin perioada 2005 care încă rulează şi astăzi, încă foarte bine. Activitatea e în continuă creştere, iar utilizatorii tot vin. Softpedia şi ComputerGames sunt printre singurele forumuri din România în care mai merită să activezi. Categoriile aerisite şi oamenii de calitate care ştiu să îşi exprime punctul de vedere şi care îi ajută pe alţii necondiţionat, alcătuiesc o comunitate aproape perfectă.
Pe categoria de online
Eu mai intru din când în când pe arenaweb, un forum foarte frumos şi închegat prin 2012-2013. Oamenii respectau regulile, se cumparau şi vindeau site-uri, era o continuă activitate. Acum mai observ că sunt 5-10 utilizatori activi care mai încearcă să readuca forumul la viaţă. Însă se află într-o continuă decădere.
Seopedia a fost dintotdeauna o comunitate din care poti învăţa multe lucruri despre tot ce mişcă în online. Include oameni dornici să ajute dacă problema este expusă într-un mod profesionist. Dar, ca şi arenaweb, comunitatea mizează pe locul unde se tranzacţionează lucruri. Unele topicuri, cei drept învechite, sunt mină de aur şi ar fi păcat să dispară.
Mai ştiu de site-urile WarriorForum – DigitalPoint – blackhatworld – seochat – webproworld, axate în principal pe seo, marketing, vânzări de site-uri/conţinut, sunt cam cele mai mari comunităţi de acest gen, adunând zeci de mii de înregistraţi. Sigur, acestea sunt au la bază limba engleză, ceea ce le face mai uşor de perceput. Acolo lucrurile se desfăşoară puţin mai ordonat, persoanele nu prea au neînţelegeri şi rar se mai infiltreaza oameni care vor să facă bani înşelând alţi utilizatori, aceştia din urmă fiind rapid eliminaţi.
În multe dintre căutările de pe Google se află topicuri de pe diferite forumuri care atrag în fiecare secundă vizitatori. Diferenţa faţă de acum câţiva ani este că acei vizitatori fac în medie doar o singură accesare a acelei pagini şi nu prea sunt curioşi în ce constă acel forum. Aceste pagini practic trăiesc prin utilizatorii activi care postează în fiecare zi câte ceva nou. Comunităţile mor când oamenii nu mai participă la crearea de conţinut.
De ce nu au succes forumurile abia lansate
În general, la noi în ţară nu se mai pot deschide site-uri pe aceste nişe deoarece oamenii sunt acaparaţi de forumurile vechi. Ei fac parte din categoria de utilizatori care a crescut cu acele pagini şi nu prea mai au timpul necesar să acorde şanse comunităţilor abia lansate.
După părerea mea pentru a mai deschide un forum în momentul de faţă este nevoie de mulţi bani investiţi într-o promovare puternică, iar nişa abordată ar trebui să fie una care nu este foarte cunoscută, însă să poată fi exploatată. Cu un conţinut original şi o echipă în spate cam în 6 luni s-ar putea vedea rezultate. Trebuie doar să fie ceva interesant care să atragă vizitatorul să se înregistreze şi să participe la discuţii.
Ca sa pui un forum pe linia de plutire iti trebuie bani, timp si cunostinte. Bine, si o oarecare relevanta in mediul online.
Semnele de crestere se vor vedea in timp, in cateva luni, si aici nu vorbesc de bani. Banii se fac mai greut cu forumurile.