Legat de reclamele de pe Instagram
De când sunt eu prin online niciodată nu mi-au plăcut reclamele acelea ce pur şi simplu sar pe tine şi vor să îţi ia bănuţii din buzunar prin cele mai ciudate metode. Diferite Pop-op-uri care mai de care mai colorate şi mai mari.
La început nu erau atât de violente în a-şi atinge scopurile, însă de câţiva ani încoace apar tot felul de reclame ce te blochează în acea pagină şi nu te mai lasă să ieşi, iar cei ce le concep au devenit inventivi doar pe partea de artificii prin care să ‘pescuiască’ utilizatorul şi nu pe calitatea reclamei în sine.
Reclamele de pe site-urile sociale sunt cumva pe altă nişă de abordare a utilizatorului, în sensul că nu se agaţă de tine ca lipitorile ci îţi sunt afişate şi atât. Tu decizi dacă mai vrei să le vezi, dacă vrei să urmăreşti link-uri, ori dacă nu îţi mai doreşti să vezi ad-ul.
După ce am văzut ce oferă cei de la Instagram în cazul reclamelor tind să cred că se merită să cumperi un spaţiu de afişare acolo deoarece impactul ar putea fi destul de mare comparativ cu alte locuri, de pildă Facebook. Reţeaua e astfel construită astfel încăt îl pune pe user pe un piedestal dacă se poate zice aşa. În tot acel scroll apar diferite persoane, însă, apar pe rând, deci fiecare îşi face expunerea fără a fi flancat de alte personaje, reclame. Cumva ai şansa unui loc privilegiat în telefonul mai multor oameni. Ei decid dacă rămân pe acea poză, sau dacă trec de tine.
Reclamele sunt afişate tot în acelaşi fel ca şi cum ai vedea pozele celor pe care îi urmăreşti, se aplică tot acelaşi mecanism ce l-am explicat mai sus.
Relaţia Advertiser-User pe Instagram
În general această comunitate este alcătuită din persoane ce urăsc companiile ce au tendinţa de a forţa nota prin reclame agresive ce vor o părticică din ei. Pe aceşti oameni, cu zeci de programe ‘adblock’ instalate, îi mulţumeşti doar dacă vii cu o reclamă ce ar fi mind-blowing şi care să le şteargă ideile legate de experienţele proaste cu publicitatea forţată din trecut. Ceea ce este destul de greu.
Dacă ar fi să fac un studiu pe mine, aş putea spune că petrec între 5-10secunde pe fiecare poză, însă la un videoclip ajung să stau si 60secunde. Iar dacă el mă atrage în vreun fel voi intra şi pe contul respectiv, din curiozitate. Într-un fel video-urile sunt o mai buna metodă de a atrage clienţi, cel puţin pe Instagram, pentru că o fotografie transmite foarte greu ceva, iar cum user-ul nu are timp, va trece peste ea nepăsător. La un filmuleţ va fi curios să afle ce se ascunde în acele 40-60secunde. Vorba aia, ‘Odată pornit, îl lasi pâna la capăt’, iar şansele ca persoana să fie interesată cresc considerabil.
Cum se oferă şi posibilitatea de a particulariza masele care vor vedea reclama, e nevoie doar de noroc şi de o chestie nouă pe piaţă pentru a atrage posibili clienţi. Totul ţine de abordarea utilizatorilor, însă cei de pe Instagram sunt destul de pretenţioşi.