Legea antifumat cu bune şi rele

Unul dintre motivele pentru care eu sunt pro pentru legea antifumat este faptul ca am scăpat de toţi acei răhăţei ce îi vedem prin cluburi fluturând fericiţi ţigara la 1m deasupra capului. Totul ar fi în regulă dacă şi-ar da seama că nu sunt pe propria tarla şi trebuie să aibă grijă să nu deranjeze pe cineva. Am întâlnit oameni super beţi care pur şi simplu aveau dorinţa de a fuma în acel moment, chiar daca nu se ţineau pe picioare, însă aveau un minim de respect să o facă la masă, cu scrumieră, nu în mijlocul clubului, între oameni.

Este foarte deranjant să mergi într-o cafenea sau într-un bar ca nefumător cu hainele frumos pregătite, curate, iar odata ce păşeşti înăuntru constaţi că te-ai pregătit degeaba. Trecând peste miros mai trebuie să te şi fereşti de câte un aiurit ce e pe cale să te ardă cu ţigara.

Fumatul, în general, în Românica, nu mai este un lux de mult timp.. şi nici un viciu. Oameni care fumează mi-au spus sincer că o fac doar pentru simplul fapt că le da o altă alură, un alftel de statut în faţa celorlalţi. Lucrul acesta merge până la o vârstă, până când te plictiseşti să le impresionezi pe fetele de la liceu. Când treci de pragul acela şi continui pe acelaşi calapod strigând sus şi tare că nu te poţi lăsa, clar ai o problemă. Am trecut şi eu prin acea etapă şi am avut norocul de a renunţa la acel obicei prostesc din cauză că nu puteam suporta acel miros emanat prin haine.

Eu ca un om civilizat nu pot să îi interzic unuia să nu fumeze cât timp stăm la o bere, însă în momentul în care acea persoană fumează câte 10-zece ţigări în timp de o oră treabă se cam împute. E de ajuns ca unul să ducă mâna la pachet că oiţele de lânga imită gestul. Iar când ai 4, 5 persoane ce fumează în sincron zici că eşti la o gazare. Cum eu pot să nu îi reproşez faptul că pipă lângă mine aştept şi de la acel om să aibă minim de respect şi să se abţină pe cât posibil.

Fumători vs nefumători

Lumea s-a împărţit în doua tabere, cei care fumează şi cei care nu. Cei din a doua categorie au prins curaj odată cu intrarea legii în vigoare, în sensul că se iau în clanţa mai tare cu cei din prima categorie. marginalizându-i mai tare decât sunt deja. După părerea mea, dacă s-ar apela la raţiune, ambele tabere ar putea să încerce să ajungă la un numitor comun, iar împreună să propună modificările ce le doresc, sau să le impună cu forţa conducătorilor. Fiecare persoană, fie ea dependentă, fie nu, trebuie să renunţe la orgoliu şi să accepte propunerile celorlalţi pentru că dezbinaţi nu pot reuşi. Fiecare vrea ceva ce celălalt nu vrea, dar nici nu convieţuiesc să creeze un drum de mijloc benefic pentru ambele părţi.

Sunt conştient că există şi persoane care nu pot trăi fără acele chiştoace, nu am dreptul să îi judec şi nici nu o voi face. Singurul lucru pe care îl cer este să îşi consume viciul, liniştiţi, fără a deranja pe nimeni cu acel fum deplorabil.

5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *