Lucruri observate pe comunitatea TraficTube

Trafictube e comunitatea aia de automobilişti, ori motociclişti ce deţin o cameră pentru a putea înregistra un eventual moment interesant din călătoriile lor. Pun accent pe moment interesant neprevăzut, nepremeditat. Mă voi întoarce la această frază puţin mai jos.

Acolo apar tot felul de situaţii, de la depăşiri neregulamentare la aproape accidente în toată regula, uneori chiar şi momente ce se viralizează prin media.

În ultimul timp mi-a atras atenţia un anume tip de postări/filmuleţe. Cel în care autorul şi-o caută cu lumânarea.

Hai să o luăm pe rând. Am selectat două situaţii.

Primul filmuleţ este surprins în Bucureşti:

  • în secunda 17 apare primul semn că ceva e în neînregulă prin zona aia în acel moment
  • în 0:28 apare celălalt participant ce încearcă să intre pe banda unde se află autorul
  • dacă rulăm video-ul într-un ritm normal putem observa că există destul spaţiu pentru ca autorul să treacă eventual pe o altă bandă din dreapta, însă el preferă să rămână acolo, pasiv, şi mai mult, la 0:29 s-ar părea că trage şi spre cealaltă maşină(stânga uşor)
  • în cealaltă fază ne arată că tot nu s-a învăţat minte. Se face verde la 1:05, moment în care accelerează cât de tare poate pentru a-i “da o lecţie” unui şofer ce probabil trecuse pe galben. Nu mai avea mult şi mai ştergea o maşină

Nu înţeleg dacă a insistat în acel accident pentru a-l mustra pe celălalt ce a vrut să îi fure banda, sau dacă vrea să aibă material de pus pe net. Dar toate acestea se merită atunci când poţi să laşi de la tine şi să îţi vezi de drum ? Unora se pare că le chiar place să stea prin service-uri.. Sau să îşi repare maşina pe greşeala altcuiva.

Cel de-al doilea video e din Cluj-Napoca, iar acţiunea se petrece aici.

  • autorul începe să accelereze vizibil la 0:10 nelăsându-l pe cel din dreaptă să intre pe banda lui
  • se creează un fel de cursă, iar pentru cel cu fordul s-ar fi putut să fie şi ultima dacă ne uităm la secunda 11-12
  • mai în josul străzii ieşea un opel gri de pe un drum lăturalnic, lucru ce făcea aproape imposibilă vederea unui eventual pieton de pe b2
  • cel cu maşina roşie având şi viteza din accelerarea cu domnul autor încearcă o depăşire a acelei maşini prin stânga, pe trecere, unde exact în acel moment apărea cineva

0:23 e dovada clară că realizatorul acestui filmuleţ putea provoca, direct sau indirect, un grav accident ce probabil se solda cu decesul pietonului sau o ciocnire frontală cu cei de pe sensul opus. Nu avea niciun motiv să accelereze din start doar pentru a-şi umfla muşchii în faţa celuilalt şi pentru a avea conţinut de postat. Micul justiţiar se transforma într-un părtaş la ceva ce îl făcea să regrete că nu l-a lăsat de la început pe cel cu opelul în faţa lui.

Postări calitative – postări jusţitiare

Cele doua filmuleţe sunt dovada clară că unii oameni se află într-o goană continuă dupa laude, “plus-uri”, după lucruri ce i-ar pune într-o postură favorabilă. Comunitatea TraficTube văd că se transformă tot mai mult într-o arenă a leilor justiţiari ce se străduiesc tot mai mult să iasă în faţă cu fel de fel de faze construite de ei astfel încât să primească elogiile celorlalţi.  Bineînţeles, nu toţi, sunt utilizatori ce cunosc definiţia surprindere a unui moment neprevăzut şi ştiu şi cum să reacţioneze corect în acele situaţii înregistrate astfel încât nimeni să nu păţească nimic, chiar dacă uneori calcă pe orgoliul personal şi lasă de la ei. Filmuleţele de genul nu generază multe vizualizări deoarece pe fond nu există un scandal, dar ajung ca exemplu la cine trebuie.

Până la urmă tot ce se află acolo ar trebui să ne înveţe, să ne educe astfel încât să fim pregătiţi în cazul în care vom fi puşi într-o situaţie asemănătoare. Dar fără o selecţie prin aceste filmuleţe ajungem să luăm modele proaste şi să ne luăm şi noi la harţă din motive de rahat, provocând un accident în cel mai rău caz.


Link. 1, 2.

Poza thbn aici.

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *