Povestea lui Amanda Todd – despre depresie, social

Am dat din intamplare peste un video pe youtube in care este prezentata povestea unei fete de 15 ani din Canada care s-a sinucis din cauza inadaptarii sociale si a unor dificultati pe care le intampina. Tot astazi am aflat si de asa numitul fenomen “bullying”.

Bullying este atunci cand cineva raneste sau sperie pe cineva intentionat, iar persoana care este victima se afla in incapacitatea de a se apara. In general intimidarea se repeta la infinit prin:

* Raspandirea de informatii false/cu caracter negativ despre o persoana;
* Excluderea intentionata a unora din anumite grupuri;
* Tachinarea unora intr-un mod rautacios;
* Convingerea unor anumite persoane pentru a ataca in grup pe altele;

Acesta se mai realizeaza si prin mail-uri, Facebook(mai ales) si alte retele sociale. Cunoscut ca “cyber-bullying”. Se intampla atunci cand adolescentii ii ataca pe ceilalti prin intermediul internetului, telefonului mobil sau alte surse tehnologice, astfel:
* Trimitand sms-uri, e-mail-uri sau mesage instant (Ymessenger, Skype, MSN etc) cu caracter malitios;
* Postand imagini sau comentarii rautacioase despre altii pe blog-uri, site-uri etc;
* Folosind id-ul altora pentru a raspandi zvonuri, minciuni despre altii;

Si acum sa revenim la povestea lui Amanda Todd. Ea ne explica prin acele texte prin ce a trecut si cum au afectat-o prietenii pe care i-a avut. Dar dupa parerea mea a facut greseli pe care au costat-o chiar viata. Am citit ca ar fi trimis o poza prin Facebook unui baiat care s-a folosit de increderea ei si a postat poza cu fata goala pe tot internetul. In urma acestui lucru copila a dat in depresie, anxietate si s-a inchis in ea.

A schimbat multe cercuri de prieteni si multe scoli, dar uitat un lucru, sa nu mai repete greselile din trecut, sa nu mai traiasca in trecut.

Nu pot intelege cum a luat atata amploare acest fenomen printre de-astia ca mine. Eu stiam de anxietate, depresie si lucruri de genul asta, dar vad ca prin Facebook se exagereaza.

Cei care sufera de asa ceva nu au nevoie de psiholog, medicamente, internari in spital ci doar sa se cunoasca mai bine. Sa isi dea seama cum se pot adapta mediului in care traiesc. Ei prefera sa se inchida in casa si sa astepte un alt mesaj jignitor despre ei la o poza de pe Facebook. In loc sa iasa afara si sa cunoasca alti oameni. Iar parintii lor nu ii prea pot ajuta cu nimic, decat sa ii lase in pace si sa nu ii mai critice.

Chiar daca video-ul e impresionant pe de-o parte acesta nu ii invata pe altii care trec prin asta mare lucru cu toate ca asta spune mama ei. Ar trebui ca ei sa vorbeasca despre tinerii care au mers pe acest drum si au iesit cu bine de pe el. Despre povestile de succes. Asta le da lor speranta si incredere sa mearga mai departe. Daca ei ii vad povestea fetei realizeaza ca si viata lor se va termina tot asa. Probabil se ambitioneaza si mai tare cand vad ca sinuciderea asta a primit mii de like-uri pe FB si views-uri, iar ei vor primi toata atentia pe care nu au avut-o toata viata.

Mai jos am gasit si un filmulet ce explica foarte bine ce inseamna Cyper-Bullying.

Amanda-Todd

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *