Puterea mass-mediei in zilele noastre

Mass-media influenteaza foarte mult opinia publica, deoarece toata informatia pe care o primim zi de zi ajunge sa fie “impachetata” tot mai frumos astfel incat sa poata patrunde mai adanc in randul populatiei.

In primul rand putem spune ca media ajunge in locurile unde vor oamenii sa ajunga. In mediul urban chiar daca vrem, chiar daca nu, tot primim o cantitate de informatie doar navigand pe internet, spre exemplu. Pentru ca de-a lungul deceniului s-au investit bani multi in industria online si in publicitate incat trusturile de presa se pot “infiltra” daca putem spune asa pe diferite site-uri ce populatia le citeste. Miile de reclame ce ne sar in ochi pe diferite pagini au legatura directa cu ceea ce am cautat noi in trecut. Practic ni s-a alocat o particica de internet unde sunt stocate toate lucrurile pe care le-am vizitat, toate interesele noastre, toate mancarurile favorite, etc.. toate acestea fiind extrase din ce am tastat noi.

Daca e sa ne referim la mediile de trai, de exemplu in cel rural oamenii au cel mult un televizor in fiecare casa, deci informatia care ajunge la ei va fi net mai mica. Ce este paradoxal este faptul ca in ultimii ani la tara s-a manifestat si se manifesta in continuare o dorinta puternica de informatie politica, mai ales la cei peste 50 de ani. Acum va veti gandi la toti babalacii aceia de care fac toti misto ca nu stiu cine e Basescu, da, exista si acea masa, insa majoritatea cunosc mult mai multe in acest domeniu chiar decat unul ce se da pe tableta toata ziua.

La oras oamenii au libertatea de a-si alege lucrurile din care sa isi extraga informatia dorita. Iar aici sunt impartiti pe mai multe categorii, si anume: cei cu varsta cuprinsa intre 14-30 de ani ce au acces la o larga gama de produse tehnologice, insa marele dezavantaj este ca sunt bombardati cu o cantitate de stiri pe care nu le vor, dar le “inghit” ca n-au alta solutie. Cealalta categorie este de la 30 incolo. Ei sunt axati mai mult pe trecut si pe mijloacele de atunci de citire a presei, cum ar fi, ziare, afise, posta etc.. Ce-i drept este ca au inceput si ei sa isi dea seama ca lumea televizorului ii poate “imbogati” mai repede d.p.d.v al cunostintelor.

In al doilea rand media in ultimul timp a gasit uneltele necesare pentru a manipula anumite mase de oameni. Cea mai infuentabila este categoria 14-20 in care se formeaza caracterele si ideile despre viata. Cei care fac aceste uneltiri nu mai au ca scop informarea populatiei, ci inducerea unor mesaje in randul ei prin care sa creeze haos si diferite deziluzii. Au aceasta putere deoarece persoanele iau prea in serios articolele scrise de anonimi cu surse neverificate si uita ca informatia a fost prelucrata inca de 50 de ori inainte de a fi scrisa. Majoritatea trusturilor de presa sunt controlate de mediul politic, iar tot ce poate citit un om de rand este o bataie, subtila ce-i drept, intre doi adversari politici ce isi pun redactiile si soarecii de biblioteca sa se atace reciproc. Redactorii au inteles ca mai nou pentru a avea un loc de munca au nevoie de articole defaimatoare pe care sa le indrepte spre o parte a populatiei ce traiese pentru scandaluri. Iar manipularea practic asa se intampla. Citim de pe toate publicatiile aceeasi informatie si credem ca ar fi adevarata cand ea a fost copiata de zeci de ori. Acesta este si motivul pentru care nu se mai creeaza informatie pura.

Tehnologia avanseaza mai repede decat ne putem gandi noi, iar toate ziarele vor disparea in favoarea online-ului in care se introduc bani multi pentru a putea acapara mai mult trafic. Iar traficul suntem noi.

Zi de zi ducem un razboi informational, iar mesajele la care avem acces sunt de multe ori daunatoare pentru noi. Informatia pe care o primim provine din diferite medii care nu se axeaxa intotdeauna pe adevar.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *