Scoala de soferi, examenul auto, permisul

Eu mi-am inceput scoala de soferi in luna iunie a acestui an si a durat cam o luna si trei saptamani. Din cauza ca exact cand m-am inscris eu legislatia de saptamana ce urma era suspendata pentru ca profesorul lipsea. Am stat asa degeaba 7 zile.  Am fost la toate orele de curs si chiar am stat pana la sfarsit cu toate ca in unele zile era program de 3-4 ore. Consider ca nu a fost degeaba deoarece mai intelegi unele lucruri si intrebi acolo unde ai neclaritati. Iar intr-un fel asta inseamna “scoala de soferi”, legislatie + condus. Cand am terminat mi s-a eliberat un carnetel care il ia instructorul si unde i se confirma ca nu ai chiulit.

In prima saptamana de condus sincer imi cam tremurau picioarele pe pedale cum ma vedeam pentru prima data intre atatea masini. M-a pus instructorul in prima ora sa schimb vitezele pentru a ma obisnui. Eu normal ca am ras de asta si nu am luat-o in serios. Pana cand m-am trezit in trafic sa ii dau a treia si nu stiam unde e :)). Bine odata cu timpul m-am obisnuit si am trecut peste acea faza.

Orele treceau si eu ma apropiau tot mai mult de examene. Cam in 29 iulie am fost sa imi dau sala pe care am reusit sa o promovez cu 25 de puncte dupa 3 ore jumate de asteptat la coada. Am fost programat pe 14 august la traseu. Super extaziat de situatie ma gandeam ca il iau din prima. Mi-am mai cumparat cam 2 ore de condus inainte cat sa nu imi pierd din reflexe si aia a fost. In dimineata examenului, sincer, n-am avut emotii. La ora 9 au venit politistii, au strigat pe cine cu cine va da. Eu aflam cu stupoare ca eram primul de la instructorul meu. M-a purtat cam 25 de minute in care am facut 12 puncte de penalizare. Pana cand.. mi-a tras de volan pe o straduta ingusta si a zis ca loveam oglinda masinii. Direct 21 de puncte si respins. Pe moment chiar am inghetat incat nu mai stiam ce sa zic. Cam toata ziua am fost asa. Nu stiam ce s-a intamplat acolo. Mi-au trebuit cam doua saptamani sa-mi revin si sa constentizez ca am fost mult prea optimist in momentul ala.

Dupa 17 zile de stat pe tuşă am luat sala din nou, de data asta cu 22 de puncte. In doua saptamani trebuia sa dau si orasul. Ce-i drept nu am fost la fel de increzator si am luat in considerare si posibilitatea de a pica. Asta m-a ajutat sa fiu mai indiferent si sa nu plutesc intr-o lume rozalie, de altfel a observat si politistul asta. Dupa 25 de minute am fost admis.

Ce sfaturi va pot da din experienta asta:

  • Nu sariti orele de legislatie. Chiar daca nu va pune “absenta”.
  • Nu incercati sa terminati scoala cat mai repede. Trebuie cel putin o pauza de o zi, doua intre orele de condus.
  • Chiar daca instructorul va imbarbateaza cu vorbe precum “il iei din prima”, “nu ai cum sa il pici” trebuie sa luati si partea rea. Pentru ca se poate intampla.
  • Nu va luati in gura cu politistul orice ar fi! Are, n-are dreptate, da-l in ma-sa. Decat sa faceti tam-tam degeaba mai bine taceti. Nu aveti cu cine sa vorbiti. De contestatie nici nu se pune problema.
  • Daca va pune martor inainte ochi si urechi la toate fixurile politaiului. O sa aveti din start un avantaj.
  • Nu ii dati in gura la masina chiar daca va spune el sa o faceti. Un 40km/h pe drumurile cat de cat libere e de ajuns.
  • In cazul in care nimeriti peste unul la care ii merge gura mult mai mult de un “dada, asa e” nu aveti ce vorbi cu el. Iar cand va spune directia un simplu “am inteles” e de ajuns.

Latest Comments

  1. Bogdan October 15, 2013
  2. Petre October 23, 2013
  3. Maisson December 4, 2015

Leave a Reply