Se aşterne cenuşa peste incendiul din Colectiv

Având în vedere că zilele acestea se comemorează un an de la incendiul din Colectiv, pe mai toate televiziunile se difuzează documentare şi ştiri care mai de care, toate având acelaşi scop, să intre asemenea unei  săgeţi cu venin în inima celui ce le vizionează. Apar informări cu bani nejustificaţi sau trusturi ce se bat cu pumnii-n piept că ei au trimis donaţiile acolo unde trebuie.

Cifre peste cifre, persoane ce profită de scandal pentru ascensiunea lor în politică, astfel au transformat un eveniment de o tristeţe apăsătoare într-o nouă ghenă unde aruncă, tot mai rar, câte o fărâmă de noutate la un public ce devorează astfel de ştiri. Construindu-se o stivă peste care cât de curând se va aşterne cenuşa. Tot balamucul din jurul scandalului îşi pierde pe zi ce trece tot mai mult din intensitate, oamenii uită, hashtag-urile se pierd, greşelile nu se vor remedia.

Singurii oameni ce au de pierdut sunt aceia care şi-au continuat viaţa după Colectiv. Trebuie cu orice preţ să îşi continue viaţa. Să înceapă să retrăiască cu probleme pe care societatea asta infectă le cataloghează şi le judecă aspru. În loc să creeze o breşă prin care aceste persoane să poată primi o nouă şansă socială, taie orice încercare cu ajutorul oamenilor sculptaţi de comunitate să eticheteze şi să bârfească povestea semenului lor, acesta din urmă fiind dat la o parte. Pentru că asta face o ‘maşinărie capitalistă’, se debarasează fără milă de cei ce nu mai sunt apţi. Sau mai bine zis, de cei pe care i-a făcut inapţi.

S-a explicat foarte clar peste tot în media că majoritatea au plecat cu infecţii de aici din spitalele româneşti. Medici din Belgia au declarat că majoritatea victimelor erau infectate cu Acinetobacter, iar unii chiar şi cu stafilococ auriu. Bacterii întâlnite pe frontul din Iraq şi Afganistan.

Orgoliul celor înalţi din ministere şi al directorilor de spitale a făcut ca mulţi râniţi să nu mai ajungă în străinăte, unde, probabil aveau o şansă în plus faţă de ce condiţii aveau aici. Au preferat să ţină ascunse unele lucruri făcute foarte prost la ei în ogradă, mortul oricum nu mai vorbeşte.

Dr. Serge Jennes, seful sectiei de arsi a Spitalului Militar Reine Astrid: “A fost o greşeală. Să spună “ne descurcăm” a fost o greşeală.”

Cel mai concret caz este cel al băiatului de 19 ani, Alex Hogea. Tânărul politicos ce a ajuns în acea seară de 30 octombrie în spitalul “Municipal” : “Conștient, cooperant, orientat temporo-spațial și asupra propriei persoane”, moare peste 3 săptămâni în Viena din cauza unei birocraţii absurde şi a unei trufii de neimaginat.

El a fost selectat de către un spital din Viena pentru a-şi continua acolo tratamentul, AKH Viena. Era într-o stare bună, ceea ce îi permitea transportul. Problema a apărut pe fondul documentului E 112, un formular ce permite mutarea pacienţilor într-o altă ţară cu condiţia ca ţara de origine să nu poată asigura tratamentul în timp-util. Ultima “clauză” a fost probabil percepută de şeful de la ATI ca şi o palmă pe obrazul spitalului său. Adică cum, ei nu sunt în stare să îl facă bine aici? De ce s-ar face de ruşine, plus că o fi contactat şi ceva bacterii pe la ei.

Medic de la ATI: ”Domnul doctor Boroș a venit strigînd pe hol și ne-a spus clar: De aici nu pleacă nimeni, a plecat una de la alt spital în străinătate și ne-am făcut de rîs că nu știm să tratăm plăgile”.

Familia Hogea primise un accept în nume privat de la AKH prin care îl puteau primi pe Alex, directorul spitalului s-a scuzat că nu ştia unde îl trimite, în ce secţie. Manifesta o frică pentru acel formular E112 şi mai ales că prin semnarea lui confirma şi faptul că nu e capabil să îl trateze şi că DNA îi va deschide dosar. Starea lui Alex se agrava tot mai mult.

Părinţii lui primesc o veste în ziua de 5 noiembrie, copilul va putea fi transferat în Bruxelles. Pe foaia medicala arsurile fiind puse la 30-35% de la 40-45% prima estimare. Ar fi trebuit să plece într-un avion NATO, însă n-a fost luat deoarece belgienii aveau 3 locuri pentru pacienţi ventilaţi. Alex a fost scos în ultima clipă de pe listă şi înlocuit cu altcineva. S-a făcut o nouă directivă tot în acea zi prin care el era trimis într-un târziu în Viena.

Ajuns acolo în 7 noiembrie, întrebarea de pe buzele celor de acolo era: “De ce nu a fost adus mai devreme?”. Din 19 noiembrie infecţia cu care a venit din România s-a agravat, iar organele îi cedau. În dimineaţa de 22 noiembrie Alex Hogea lua ultima gură de aer în această lume. Cauza decesului: septicemie.

Dacă era trimis mai repede în Viena?

Ar fi avut oare o şansă în România dacă erau condiţii mai bune? Unii medici răspund afirmativ la ultima întrebare, probabil că ar fi putut face ceva aici mai bine, ori se aude, din nou, mândria din ei. Ce e cert este prin deciziile lor, întârziate sau nu, au luat viaţa unui tânăr bun cu tot viitorul în faţă. Şi din păcate nu e unicul caz.


Intervenţia făcută la clubul Colectiv după părerea mea a fost una superficială la început când ştiau de 2, 3 râniţi, mai târziu aflându-se gravitatea situaţiei. Prin apelul făcut de cineva la 112 se auzea destul de clar cum problema se pasa între instituţii, pompieri, salvări, multe întrebări şi puţine fapte. Nu neapărat din răutate, ci pentru că era un eveniment peste nivelul lor. Locaţia întortocheată.. multe victime. Însă prin devotamentul arătat atunci când au realizat ce se întâmplase defapt au reuşit să fie mai presus decât un cadru medical pictat de anumite principii, au reuşit să se transpună în îngeri, să nu judece şi să întoarcă din drumul veşnic nişte tinere suflete luate într-un mod brutal din această lume, care probabil în viitor le vor întoarce favoarea.

Se putea preveni incidentul ?

Părerile sunt împărţite. Se trimite mingea cu vinovăţia dintr-un teren în altul fără ca cineva să îşi asume greşeala. Nu a fost doar una, au fost mai multe, care în lanţ au provocat tragedia. Putem să ne punem multe întrebări.. De ce au avut autorizaţie, de ce au lăsat atâţia oameni când puteau să lase foamea după bani şi să se gândească ca fac rău.. –Toţi au avut o vină, unii mai mult, alţii mai puţin. Dacă s-ar urmări exact traseul prin care greşelile au condus la acel moment ar cădea toţi ce au avut câte o implicare ca şi piesele de domino. Problema este că unii ţin cu dinţii de piesa lor şi mizează pe trecerea timpului pentru ca ei să scape şi să repete lucrurile.

De ce lumea merge în astfel de cluburi?

Este o întrebare ce au avut-o mulţi oameni în acele momente. Răspunsul meu e că nu ni se oferă nimic mai bun decât atât. Colectiv şi alte cluburi de genul sunt privite ca un fel de refugiu faţă de comunitate, lume. Unde se întâlnesc oameni faini, diferiţi faţă de restul lumii, să plănuiască lucruri faine, la o bere, weekend după weekend. Acolo credeau, că totuşi vor fi văzuţi ca persoane, şi nu ca un bilet de 10lei.

Se va schimba ceva?

Din păcate societatea va trece destul de rapid peste acest incident. Poate se vor da câţiva ani de puşcărie, ceva plăţi materiale victimelor pentru a-i face să uite şi cam atât. Nu s-a schimbat absolut nimic. Medicii(nivel înalt, nu toţi, nu generalizez) se comportă la fel, judecă, etichetează, dar până la urmă ei sunt doar pionii unui joc mult prea murdar. Cu o structură mafiotă la capete înalte, cu lucruri ce se fac uneori bine, şi mai repede, doar dacă “cunoşti pe cineva dinăuntru”, realizez pe zi ce trece lucrurile devin tot mai sumbre. Tot mai mulţi aleg să plece în străinătate să lucreze deoarece aici trebuie să îţi calci pe inimă şi să faci rău în unele cazuri, pentru binele fosilelor ce încă mai activează de decenii. Sistemul medical şi instituţiile statului nu au nevoie de un restart sau de modificări pe fondul unor tragedii, ci au nevoie să fie încă o dată concepute de la 0, de la omul de serviciu până la director şi ministru. Lucru ce i-ar arunca pe cam 80% din cei ce activează momentan în sistem.

Dar în principiu degeaba ne luăm în primă fază de medici şi aruncăm toţi bolovanii în curtea lor, deoarece în acest caz ei au fost ultima oprire a evenimentului. Prima, decisivă, a fost reprezentată de cei ce trebuiau să ia decizii cu privire la locaţie, la cât de sigură e, dacă să o închidă sau nu. Toate autorizaţiile şi toate acordurile emise de oameni ce au închis ochii pentru bani ori pentru alte foloase nu i-a făcut decât să semneze condamnarea la moarte a unor zeci de tineri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *