Un experiment social interesant: Find my Phone

Experiementul social se bazează pe ideea unui student la film din Olanda, Anthony van der Meer, de a urmări traseul unui telefon după ce ar fi furat. Tipului i s-a furat iPhone-ul când era prin Rotterdam şi a încercat să îl localizeze prin serviciul de la Apple, Find my phone, care s-a buşit după ce hoţul schimbase sim-ul. S-a dovedit a fi total ineficient în cazul lui, mai ales că sunt şi atâtea servicii de  ce pot face telefonul ca fiind parcă luat din magazin.

Astfel l-a trâznit şi ideea să cumpere un alt telefon pe care să îl facă momeală şi să încerce să vadă locaţiile/rutinele pe care le urmează după ce dispare. S-a folosit de aplicaţia Cerberus ce permite utilizatorului să controleze smartphone-ul de la distanţă prin site-ul lor(poţi face poze în anumite momente, activa un cod, înregistra vocal/audio şi mai ales tracking-ul locaţiilor). A pus-o şi în aplicaţiile ce rulează în fundal să fie puţin mai greu de detectat.

A dat peste un egiptean ce a schimbat sim-ul din prima clipă crezând că scapă astfel urma. Ce e mega interesant e faptul că a avut ocazia să îi urmărească fiecare mişcare, locaţie, cu cine se întâlnea, unde dormea, ce făcea..etc. Printr-un backup al sms-urilor a dat şi de gagicile tipului, i-a ascultat şi o întâlnire cu o fată + ceva lucruri religioase de care era el foarte ataşat. În numere i-a prins şi faptul că omul mergea la bagaboante, îl filmase chiar şi în momentele în care se ruga la diferite filmuleţe pornache. Practic în câteva săptămâni sau luni a putut întocmi în detaliu un raport la tot ceea ce făcea acea persoană.

La un moment dat conexiunea dintre site-aplicaţie-telefon s-a întrerupt. El presupune că ori cineva îi furase htc-ul hoţului, ori s-a întâmplat ceva cu sim-ul. E hazliu deoarece atunci când s-a decis să sune(18:50) i-a răspuns cineva ce pare a fi român, eventual stabilit prin Olanda. Şi borepanda confirmă că telefonul ar fi ajuns prin România sau la cineva român, o nouă lovitură în cap pentru noi de altfel.

Totuşi, s-a hotărât să îl caute pe individul pe care îl urmărise de atâta vreme. A dat peste cu totul altă persoană despre care îşi formase o părere pe baza tuturor datelor, iar când l-a privit în ochi a realizat că nu mai îl avea în faţă pe tipul acela sărac ce se împrumuta pentru un bilet de autobus şi dormea pe la prieteni ci pe un dependent ce o ducea destul de bine.

E de urmărit ce s-a întâmplat în continuare cu telefonul deoarece în cazul în care n-a fost vândut pe bucăţi şi a mai avut acces la internet, băiatul a putut să continue povestea.  Experimentul fiind derulat prin 2015 sunt aproape sigur că htc-ul a mai trecut prin mâna a cel puţin unui alt hoţ.

Concluzia e că pare destul de sinistru de trist modul în care orice telefon din lume poate fi urmărit, cineva chiar poate să îţi facă poze atunci când vorbeşti cu prietena, când faci diferite activităţi, te poate înregistra oricând şi îţi poate urmări traseul zi după zi. Aici a fost un experiment, însă sunt aproape sigur că există procese ce rulează bine mersi în sistem ce urmăresc date şi se întocmesc diferite rapoarte de către marile branduri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *