Weekend-ul trezirii unei naţii din starea de inconştienţă

Au trecut aproape 3 ani de când am avut ultimele alegeri importante pentru ţara asta şi tot atâta timp de când se mărşăluieşte pe străzi pentru un trai mai decent şi pentru un sistem politic mai curat. Îmi aduc aminte că scriam în noaptea aceea de decembrie când sondajele arătau o victorie decisivă pentru psd şi un scor călduţ pentru alde. A fost crunt să văd nepăsarea din feţele a mii de oameni ce efectiv nu şi-au dorit să îşi mişte fesele pentru ceva mai bun şi au tratat cu nepăsare toată situaţia ca şi cum toate ar urma să fie la fel. Ştiam că atunci prin lacuna aceea puternică dintre cei tineri şi cei bătrâni, niciodata nu am fi putut câştiga mult teren. S-a preferat să se atraga public tânăr şi să nu se intereseze nimeni de celalalt grup si de cum ar putea sa le deschida si lor minţile. Diferenţa a fost că oamenii aceia bătrâni pe care multă lume i-a injurat si i-a facut spalati pe creier în acea zi când s-au deschis urnele ei au fost să voteze, dar o mare majoritate dintre tineri nu au făcut-o.

Însă dincolo de toate astea, în anii ce au urmat am trăit câteva evenimente în care am observat un regret major la cei ce s-au răhăţit în el de vot în 2016. Oameni ce pare că şi-au acceptat greşeala şi care au umplut rândurile de la un protest la altul, tot mai mulţi. Au înţeles că persoanele din jurul lor care i-au tot împins să voteze în 2016 au avut dreptate pentru ceea va urma şi că lucrurile nu merg de la sine bine, ci trebuie să se implice şi ei.

Povesteam într-un articol despre dezbinarea ce există în această ţară şi despre cum cei ce se află la putere profita la maxim de lucrul acesta. Reuşesc să creeze discrepanţe între gândirile mai multor generaţii referitor la ce se întâmplă şi în timpul ăsta ei îşi fac jocurile lor. Noi ne luăm la harţă cu cei mai bătrâni şi îi facem proşti şi închişi la minte, dar îi lăsăm tot în întuneric. Daca fiecare am încerca să explicam cu motive întemeiate şi clare ideile noastre despre cum ar trebui format sistemul politic cred ca am avea mai mult de câştigat, şi noi, dar şi ei. Aroganţa şi dispreţul faţă de semenii noşţrii ne-a făcut să pierdem mult în 2016 şi probabil şi în cazul altor alegeri în aceşti 30 de ani. Din 1989 şi înclusiv s-a mizat pe ‘divide et impera’, adica ne-au dezbinat şi ne-au cucerit. Au creat o perdea de fum în care noi ne-am batut unii cu alţii orbeşte, iar când aceasta s-a risipit am vazut ca ne luptam cu un inamic invizibil. Soluţia este să ne aliem unii cu alţii, chiar daca uneori pare imposibil şi o pierdere de timp şi nervi, dar doar prin acest mod putem să găsim adevăratul inamic şi să îl înfrângem.

Am reuşit să facem multe lucruri frumoase în anii ăştia şi am ţinut cu dinţii de frânghia legată de cortina grea ce mai are puţin şi se trage peste ţara asta pentru încă 30 de ani. Am întors din drum ordonanţe de urgenţă, oameni politici, dar acum în alegerile din acest weekend e şansa naţiei ăsteia să arate că se trezeşte uşor uşor dintr-o comă de ultimul grad posibil din care probabil că nu va mai exista o altă şansă de trezire în viitorul apropiat. Drumul e greu şi va trebui depusă o şi mai mare muncă pentru ca această comă să fie doar o amintire urâtă, deoarece urmează o luptă importantă la alegerile prezidenţiale, iar anul viitor la alegerile parlamentare se va da ultima bătălie dintr-un lung război.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *