Ziua pI

 

In SUA, locurile obisnuite pentru intalnirile fanilor acestui numar intact de la Arhimede sunt diverse: la Cambridge, in apropiere de Boston, unde se afla celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care, timp de mai multi ani, s-a amuzat sa anunte admiterile la 14 martie, la Exploratorium-ul din San Francisco, pentru a degusta placinte (‘pie’ in engleza se pronunta ca ‘Pi’), purtand bijuterii in forma de Pi (a 16-a litera din alfabetul grec) sau superbe coliere in care fiecare perla are o culoare specifica unei cifre si este dispusa, bineinteles, in ordinea numarului Pi.

Participantii se aduna in jurul unei fel de loc sacru dedicat luiPi, o placa din cupru pe care sunt gravate primele 100 de cifre ale numarului. Multi dintre acesti pasionati cunosc, de altfel, pe de rost, primele 100 de zecimale. Neimpresionat, tinand cont ca unul dintre modurile in care isi petrec timpul liber consta in a se provoca in a recita cat mai multe zecimale.

Insa chiar si aceasta reusita este departe de cea a supercalculatoarelor, care au reusit sa identifice peste 1.000 de miliarde de zecimale, fara sa elucideze insa misterul acestui numar care fascineaza matematicienii de secole.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *