Unde doreşte Facebook să ajungă cu realitatea virtuală

Viitorul platformei este realitatea virtuală care poate pune faţă în faţă două persoane într-un mediu destul de realist. Se doreşte crearea unei structuri ce să imite aproape identic toate interacţionările umane fizice din viaţa reală. Practic o încărcare a persoanei într-un univers digital. Sentimentele şi trăirile de moment fiind mult mai puternice decât într-un video call.

Zuckemberg şi-a dat seama că facebook nu mai reprezintă de mult doar o alternativă de social life la distanţă, prin mesaje, like-uri şi alte lucruri ce nu pot transmite atât de mult afecţiunile ori impresiile de la un capăt la celălalt.

Când ar putea deveni VR-ul mainstream

Odată cu noua tehnologie apar tot mai multe lagune între utilizatorul simplu ce foloseşte doar funcţiile de bază şi cel ce e interesat de noile produse. Toată schema va funcţiona în momentul în care lumea va fi curioasă de funcţionalităţile de acolo şi îşi va dori să treacă frontiera convorbirilor simple cu cineva aflat la mii de km distanţă. Pentru că până la urmă cei ce ar putea deschide mia mult acest concept sunt cei ce nu au oportunitatea să se vadă prea des. Ei şi-ar dori ca asta să fie o utilitate şi un mediu interactiv în care să reuşească pe cât posibil să creeze o ‘amintire virtuală’.

Realitatea virtuală va reuşi să penetreze în piaţă doar atunci când va oferi soluţii accesibile şi aparte atât pe partea de hardware cât şi pe partea de software. Mulţi se vor mulţumi doar cu ce le oferă platforma şi nu vor avea posibilitatea cumpărării produselor auxiliare pentru funcţionare pe partea de VR sau pur şi simplu nu vor găsi nimic ce le-ar putea trezi curiozitatea.

Aducerea simţurilor în virtual

Cu ce există în momentul actual se poate interacţiona prin acel controller cu diferite obiecte virtuale, dar încă nu se poate oferi experienţa totală care ar îmbina simţurile umane cu ceea ce există în program. Asta ar însemna ca noi să putem schimba acel decor prin mişcările noastre, prin starea pe care o avem în acel moment. Ar putea percepa frica, fericirea, să ne influenţeze temperatura şi mirosul. Lucruri care ar reuşi să spargă bariera dintre realitate şi lumea virtuală.

Ar fi un pas important în tot ceea ce înseamnă social life şi cred că ar fi unul dintre principalele motive pentru care lumea ar fi interesată de aceste lucruri. Când tot ceea ce simţim s-ar putea transmite receptorului printr-o simplă schimbare automată a personajului, a mimicii faciale, atunci experienţa pe care o avem cu cealaltă persoană este mult mai aproape de realitate.

O deschidere mai mare spre educaţie

Cursurile pot deveni mult mai interactive şi studenţii pot fi introduşi în locuri de unde pot învăţa la faţa locului despre diferite subiecte. Nu ar mai fi necesar ca ei să meargă până la şcoală şi să audă aceleaşi discursuri vagi ci ar putea de acasă să se conecteze într-o clasă virtuală cu un profesor conectat la fel ca ei ce să aibă diferite permisiuni asupra acelui mediu. Ar putea vedea cum funcţionează sistemul solar sau din ce este alcătuită o centrală nucleară având şansa să schimbe lucruri provocând alte rezultate în acele procese, astfel vor înţelege fenomenele mult mai bine.

 Eye Tracking – o funcţie esenţială

Eye tracking-ul este o soluţie pentru ceea ce povesteam mai sus despre emoţii şi despre cum ar putea fi ele interpretate. În general urmărirea pupilei mai poate ajuta şi pe partea de resurse grafice ce sunt folosite deoarece în momentul în care personajul este focusat pe ceva anume tot ceea ce e în jurul acestuia din urmă îşi pierde puţin din detalii, nu vizibil, ci doar cât să scadă din puterea de procesare necesară randării unor medii mai complicate.

Ochii sunt primul lucru care ne pot da de gol starea dintr-un anume moment. Prin direcţia la care se concentrează faţă de un anumit centru se poate deduce că persoana e ori timidă, supărată, ori fericită şi simte o oarecare atracţie faţă de ceea ce vede. Iar aceste lucruri ar fi un plus enorm pentru o platformă socială ce vrea să creeze trăiri apropiate tot mai mult de real.

Unde se poziţionează realitatea augmentată/cea mixtă

Singura problemă în toată ecuaţia asta cu vr-ul este cum să reuşească să îi convingă pe oameni că acest hardware chiar merită şi le-ar putea face viaţa uşoară prin felul în care schimbă realitatea într-un mod util şi plăcut. Lupta grea se va duce cu partea de realitate augmentată unde se fac progrese mari, iar echipamentul de care e nevoie nu e nici dificil de manevrat, nici nu va fi foarte scump.

Viitorul se preconizează a fi de partea AR-ului împins bine din spate de realitatea mixtă din pricina faptului că multe persoane văd din acel mediu total schimbat faţă de realitate un mod de a juca un joc, sau maxim pentru a vorbi cu cineva. Deci practic destul de nefolositor. Pe de altă parte realitatea mixtă împreuna cu cea augmentată pot crea o mică parte din acel mediu imaginar contopindu-l cu cel real. Se poate proiecta o imagine cu toate procesele dintr-un pc plutind chiar deasupra biroului, iar degetele să fie folosite pe post de mouse.

Per total probabil că la început facebook va miza foarte mult pe convorbiri. Maxim 2 persoane ori chat-uri de grup. Fiecare având şansa să îşi construiască personajul oglindit cu personalitatea sa ori diferit şi să experimenteze împreună diferite module de spaţii. Însă cu timpul dacă totul va deveni mai user-friendly şi soluţiile din punct de vedere economic şi funcţional să fie mai acaparante reţeaua va trece într-un mod de “Social VR Life” unde totul pare atât de perfect şi de simplu încât unii se vor desprinde tot mai mult de uman.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *