Există un mare monopol în media românească

În ultima vreme mass media de la noi a deraiat complet de pe linia în care trebuia să asigure cu responsabilitate educarea şi buna informare a unui cetăţean. S-a mutat în direcţia unde vântul bate mai bine şi banii curg în puhoaie, iar viteza cu care se mişcă e ameţitoare. Libertatea de informare se transforă tot mai mult într-un joc politic în care ei se înjură în faţa camerei după care îşi strâng mâna pe ascuns, iar suntem priviţi ca nişte spectatori ce nu au nicio putere de a interveni.

Văd mai nou că atunci când deschid televizorul şi mai butonez printre canale sunt bombardat cu fel de fel de bustiere, şoc-şoc-şoc, news alert-uri şi alte rahaturi ce au scopul de a-mi induce un anumit mesaj în cap. Cineva îmi povestea cândvă că atunci când ai o părere proprie nu prea o vei schimba decât în momentul în care vezi/auzi mai mulţi oameni cu păreri contrare pe care ştiu să le argumenteze nebuneşte de bine, chiar dacă n-ar fi tocmai corecte. Iar când nu ai o opinie eşti mult mai uşor de controlat deoarece e mai greu să schimbi decât să plantezi. Televiziunea are puterea de a emite unele cadre într-un anumit interval de timp, cu culori stridente împachetate în materiale care să trimită telespectatorul pe o pistă dorită de ei. Textul de acolo rămâne întipărit în minte cu cât e mai colorat şi acoperă mai mult spaţiu de vizualizare.

presa_romaneasca1 presa_romaneasca2 presa_romaneasca3

Am mai observat şi că acest monstru îşi arată colţii în momentele cruciale ale unui stat. De obicei la alegeri şi după îşi întorc faţa spre cel ce plăteşte mai bine, nicidecum spre ce este corect pentru societate. Aruncă cu pietre în contracandidaţii celui pe care îl apără şi latră cât mai tare pentu a fi auziţi de masele cărora li se adresează şi pe care le pot manipula.

Întortochează frazele astfel încât tipicul consumator de media să nu mai înţeleagă absolut nimic. Au mari reuşite în cazul celor care sunt “newbie” şi nu filtrează în căpşorul lor informaţia, astfel conturarea imaginii este făcută de cei din spatele ecranului, de obicei proastă.

Ce se întâmplă în zilele acestea prin media românească e o mizerie şi consider că toate aceste reportaje, toţi acei oameni plătiţi aduşi prin emisiuni, toate acele minciuni răstălmăcite cât mai bine pentru a crea panică printre populaţie nu sunt nimic altceva decât arma unor băieţi isteţi ce îşi folosesc cât mai inteligent influenţa pentru a pune laba pe cheia unei societăţi democratice, presa.

Trusturile sunt conduse de aşa intitulaţi moguli sau de oameni care activează în politică ce au funcţii cheie în companie judecaţi în fapte de corupţie sau chiar aflaţi în închisoare deja. Trustul în continuare îşi doreşte să îşi salveze cârmuitorii cu orice preţ aliându-se astfel cu răul absolut/cu cine are puterea, iar între cele două se creează un pact din care cel mai prost iese societatea civilă.

Mai există una sau două televiziuni ce mai trezesc un anumit interes pentru ce prezintă şi se păstrează pe cât posibil în afara sferei de influenţă a celor care deţin o mare parte a presei din România. Nu ştiu cât vor mai rezista deoarece la un moment dat vor realiza că publicul lor ţintă pentru care se chinuie să prezinte adevărul situaţiilor afişează o ignoranţă de neimaginat şi pare că preferă circul în pofida lucrurilor spuse pe nume.

Prost nu e cel care întinde momeala, ci cel care o muşcă

Unii trăiesc pentru a sta cu ochii pe circ şi pe politica jegoasă care există în ţara asta, iar pe ei nu îi va schimba nimeni şi nimic. Prin aroganţă lor nu dau şansa altor oameni să le arate că există şi un alt orizont decât cel pe care îl văd ei de atâta amar de timp.

 

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *